Skolaktiviteter - Kenya/Sverige

På International School of Kenya, ISK, i likhet med andra internationella skolor, skedde undervisningen endast på engelska, om det inte var dags för lektioner i kiswahilli eller franska. Lektionerna i kiswahilli var ett måste, och vi barn fick lära oss grundläggande fraser och glosor, främst lämpade för turister. Franska lektionerna var inte obligatoriska på lågstadiet, utan jag var med i en fransk lekgrupp som erbjöds av skolan efter lektionstid. Detta var en så kallad "After School Activity". Här sjöng vi exempelvis den franska barnvisan "Alouette" och fick lära oss namnen på olika frukter på franska. Jag minns att äpple heter "Pomme" och banan heter "Banane". Jag erhöll med andra ord begränsade franska kunskaper under den tiden. Andra "After School Activities" som jag deltog i var kör och judo. Judo var dock en kortlivad hobby, då jag var spinkig och okoordinerad. Jag saknade tyvärr all talang för kampsporter. Det var däremot kul så länge det varade. Jag var en medelduktig altsångerska, men var tydligen tillräckligt bra för att sjunga med i kören som inte hade särskilt hög standard. Aktiviteter som erbjuds av själva skolan efter skoltid är inget som jag känner igen från svenska skolor. På Gärdesskolan fanns det så vitt jag vet inte någon sådan möjlighet. Svenska elever har däremot möjlighet att delta i fritidsaktiviteter som ges av fritidsgårdar, vilka drivs kommunalt eller av föreningar. Jag var aldrig engagerad i något sådant under stockholmsåren, utan valde att sysselsätta mig på egen hand.
På rasterna i Kenya var vi många som tyckte om att spela "tetherball". Tetherball är en amerikansk lek för två, där deltagarna slår på en volleyboll som hänger i ett rep fäst på ett metallrör. Metallröret är i sin tur fäst i marken. Målet är att slå bollen på ett sätt som gör det omöjligt för motståndaren att slå åt andra hållet. Spelet är slut när en deltagare lyckas slå bollen mot sitt håll samtidigt som bollen slår i metallröret över en viss höjd (1,5 m). På ISK fanns det även en stor lekplats och trädgård med färgglada klätterställningar (monkey bars), gungor, och gungbrädor (seesaws) vilket var roligt för oss barn i lågstadiet, eller Elementary School som det kallas på internationella/amerikanska skolor. Att springa runt och leka kull eller kurragömma var naturligtvis också populära aktiviteter bland oss barn som gick i lågstadiet.
De äldre eleverna i Middle School och High School satt främst i ISKs "canteen" - kafé eller hängde vid skåpen under rasterna. I denna canteen kunde eleverna köpa små lunchrätter och dryck. På Gärdesskolan fanns en källare med ett dystert, mörkt och rätt sunkigt uppehållsrum som de äldre eleverna kunde utnyttja. Här fanns soffor, en kiosk och biljardbord. I kiosken fanns bl.a. glass och kokosbollar. Jag kände mig dock vilsen och för omogen för denna miljö, och var nästan aldrig i uppehållsrummet. Jag och mitt mindre populära gäng hängde främst i korridorerna vid skåpen på vintern eller utomhus på skolgården under sommaren. En fördel med Gärdesskolan är att den ligger rätt centralt och i ett säkert område, och det var därför lätt att lämna skolområdet under rasterna för att hitta på något annat, t.ex. ta en sväng till McDonalds vid Fältöversten eller besöka kiosken mittemot skolan för att köpa godis.
ISK uppmuntrade eleverna till att vara aktiva på rasterna. På Gärdesskolan fick jag intrycket av att jag fick sköta mig själv. Det bör nämnas att ISK är en privatskola. Detta innebär kanske att mer resurser används till att fordra aktiva elever. Då ISK även ligger i Nairobi - en stad som tampas med kriminalitet, så var det för farligt att lämna skolområdet på rasterna. Gärdesskolan är inte en privat skola, och skolan måste därmed antagligen hushålla med sina tillgångar. Därför är det kanske inte så förvånande att elever fick sköta sig själva under rasterna på Gärdesskolan.
Har även du gått på skola utomlands? Vad tycker du i så fall är de största skillnaderna och likheterna? Dela gärna med dig av dina erfarenheter!